20 April 2024
Cine News , Κινηματογράφος

Cyprus Film Days 2024: Τελετή λήξης και βράβευσης σε εορταστικό κλίμα

Η αυλαία για φέτος πέφτει με την προβολή στις 20:00 της νέας ταινίας του βραβευμένου Κύπριου σκηνοθέτη Άδωνη Φλωρίδη «Africa Star»

Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2024

Το επιστέγασμα μιας εβδομάδας γεμάτης με σινεμά, δημιουργικές συναναστροφές και έντονα συναισθήματα, θα αποτελέσει η τελετή λήξης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024, το Σάββατο 20 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο.

Η αυλαία για φέτος πέφτει με την προβολή στις 8 μ.μ. της νέας ταινίας του βραβευμένου Κύπριου σκηνοθέτη Άδωνη Φλωρίδη «Africa Star» που εστιάζει στις ζωές τριών Κύπριων γυναικών από διαφορετικές γενιές –μητέρας, κόρης και εγγονής– των οποίων η ζωή αλλάζει τραγικά από την πράξη ενός άνδρα που υποκύπτει σε έναν πειρασμό.

Μετά το πέρας της προβολής, ξεκινά η καθιερωμένη τελετή λήξης, σε επιμέλεια της Λίας Χαράκη, παράλληλα με την απονομή των βραβείων. Η μουσική και ο σχεδιασμός ήχου στην τελετή είναι του Γιάννη Χριστοφίδη και ο σχεδιασμός φωτισμού του Αλεξάνταρ Γιότοβιτς. Παρουσιαστής της τελετής απονομής των βραβείων θα είναι ο καλλιτέχνης PASHIAS.

Η ανακοίνωση των βραβείων, κατά την ετυμηγορία της 5μελούς διεθνούς κριτικής επιτροπής, αφορά στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images και στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών. Πρόεδρος της επιτροπής είναι η παραγωγός ταινιών Katarina Tomkova από τη Σλοβακία, πλαισιωμένη από τον Κύπριο διευθυντή φωτογραφίας Emre Erkmen με έδρα το Βερολίνο, την κριτικό κινηματογράφου Sandra Onana από τη Γαλλία, την Ελληνίδα σκηνοθέτρια και σεναριογράφο Ασημίνα Προέδρου και την Παλαιστίνια σκηνοθέτρια Juna Suleiman, με έδρα το Βερολίνο.

Οι επτά ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού και οι τέσσερις κυπριακές διεκδικούν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (€6000), το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (€3000), το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (€1000) και το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας (€500) μία προσφορά της Caretta Films, ενώ οι ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος διεκδικούν επιπλέον το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας (€4000) που συνοδεύεται επιπλέον από υπηρεσίες παραχώρησης του The Studio (προσφορά του Κέντρου Αριστείας CYENS*), το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη (υπηρεσίες post-production αξίας €4000, μια προσφορά της Authorwave) και το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Κυπριακή Ταινία (€1000), προσφορά του Δήμου Λεμεσού.

*Το βραβείο του Κέντρου Αριστείας CYENS περιλαμβάνει 2 ημέρες κινηματογράφησης στο The Studio, με δωρεάν πρόσβαση σε τεράστιο LED τοίχο, ογκομετρική καταγραφή με εργαλεία της Evercoast, και πρόσβαση στο σύστημα καταγραφής κίνησης ακριβείας της PhaseSpace, αξίας €10.000.

Και οι 11 αυτές ταινίες διεκδικούν αυτομάτως και το Βραβείο Κοινού (€500), μία προσφορά της TFI Markets, που απονέμεται από την ψήφο αξιολόγησης των θεατών.

Παράλληλα, θα γίνει και η απονομή των βραβείων για τα κινηματογραφικά σχέδια ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που θα παρουσιαστούν στο φετινό 5ο φόρουμ συμπαραγωγής Dot.on.the.Map Meeting Point.

Tη διεθνή κριτική επιτροπή του Dot.on.the.Map απαρτίζουν φέτος οι παραγωγοί Cécile Tollu-Polonowski (The Match Factory, Γερμανία – Γαλλία), Γιώργος Τσούργιαννης (Horsefly Films, Ελλάδα) και Anita Elsani (Elsani & Neary Media GmbH, Γερμανία).

Θα απονεμηθούν το Βραβείο Cyprus Film Commission – Invest Cyprus (€1000) μία προσφορά του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, το Βραβείο P.S. Movies and Stories (ενοικίαση εξοπλισμού αξίας μέχρι €4000), το Βραβείο Καλύτερου Pitch Ταινίας Ντεμπούτου (€500) μια προσφορά της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου, το Βραβείο Agora Networking μια προσφορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όλα τα κινηματογραφικά σχέδια που θα παρουσιαστούν στο φόρουμ συμπαραγωγής διεκδικούν και το Βραβείο Coprocity Development (€3500) που προσφέρεται ετησίως σε συνεργασία με το Cineuropa.

Μετά την απονομή των βραβείων και την αντιφώνηση από τους βραβευθέντες θα ακολουθήσει το πάρτι λήξης στην Πλατεία Ηρώων, με μουσικές επιλογές από την DJ Bon Bon.

12 Apr24_1011 Cyprus Film Days.jpg

Γενικές πληροφορίες Φεστιβάλ:

● €5 ανά προβολή | €30 κάρτα διαρκείας (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

● Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας

● Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα

● Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

● Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

● Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Το κυπριακό διαγωνιστικό θα προβάλλεται και με τουρκικούς υπότιτλους.

Για περισσότερες πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45 www.cyprusfilmdays.com

Facebook & Instagram: Cyprus Film Days International Festival

Διοργανωτές:

Υπό την Αιγίδα: Δήμου Λεμεσού & Δήμου Λευκωσίας

Σε συνεργασία με: CIPA Film in Cyprus

Με τη στήριξη: Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου, Πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο

Τεχνική υποστήριξη: Event Pro

Επίσημος μεταφορέας: Όμιλος Πηλακούτα – Nissan

Χορηγός Βραβείου Κοινού: TFI Markets

Χορηγοί Βραβείων: Caretta Films, Authorwave, CYENS

Χορηγός Βραβείου Dot.on.the.Map: P.S. Movies and Stories

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean

Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY, ΡΙΚ

Χορηγός Φιλοξενίας Dot.on.the.Map Industry Days: Alinea

Υποστηρικτές:

Mall of Cyprus, K-Cineplex, ΛΟΕΛ,

Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων), UCLan Cyprus, Στέγη Χορού Λευκωσίας, Στέγη Χορού Λεμεσού, Νέα Κίνηση Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου, ΕΜΕΛ, Cyprus Public Transport, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos Blog, Vestnik Kipra, ΕΤΑΛ.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close